top of page

Hva er fermentering, og hvorfor fermenterer vi?

Før matindustrien tok i bruk moderne konservering som pasteurisering og kunstige tilsetningsstoffer, måtte man benytte andre metoder for å forlenge holdbarheten på matvarene. Ulempen med de moderne konserveringsmetodene er at de tar knekken på de fleste bakteriene i maten, også de gode. I tillegg har mye av den prosesserte maten lite næring og kan være vanskelig å fordøye.

Fermentering er et samlebegrep for  de eldgamle konserveringsmetodene melkesyregjæring, eddikgjæring og alkoholgjæring.

Vi fokuserer på melkesyregjæring, som har lange tradisjoner i alle deler av verden. Det går ut på å la ferske matvarer stå og «godgjøre» seg  slik at det starter en nedbrytningsprosess hvor maten gjærer i stedet for å råtne. De fleste kjenner til surkål og syltede agurker, som begge i utgangspunktet ble fremstilt gjennom en melkesyregjæringsprosess. Dessverre er de moderne utgavene av disse ikke lenger fremstilt slik.

Melkesyre dannes ved at bakterien Lactobacilli, som er tilstede på overflaten av alt levende, konverterer stivelse og sukker til et naturlig konserveringsmiddel som vi kjenner som melkesyre. Melkesyregjæret mat er full av enzymer og probiotiske bakterier som hjelper til med å holde magen og tarmsystemet i balanse.

bottom of page