top of page

Om osteopati

Opphav:
 

Osteopati er et relativt nytt behandlingstilbud i Norge, men er faktisk den eldste manuelle behandlingsformen som er satt i et lærbart system.

Den amerikanske lege og kirurg, Dr. Andrew Taylor Still, mistet i 1874 tre av sine barn pga hjernehinnebetennelse, og brukte de neste 10 årene på å finne svaret på hvorfor noen mennesker blir syke og andre ikke. Han observerte og undersøkte hvordan kroppen ser ut til å komme ut av balanse, noe som fører til ulike former for smerte og sykdommer. Han kom opp med et omfattende system av undersøkelser, diagnostisering og behandling av muskel- skjelett systemet og kroppens viscerale system (organsystemet) for å forbedre kroppens funksjon. Hans konsept har blitt utviklet over mange år, med hjelp av mange brilliante hjerner, som bl.a John Martin Littlejohn og Graham Sutherland .

Osteopatiske Prinsipper :
 

Kroppen er en enhet og bør betraktes som «ett». Dette betyr at alt i kroppen vår er koblet sammen gjennom direkte mekaniske forbindelser (muskler, leddbånd og bindevev/fascia), gjennom nevrologiske forbindelser (ved hjelp av det sentrale og autonome nervesystemet, og proprioseptive endringer), samt gjennom væske-tilkoblinger (lymfeknuter, blod, cerebro-spinalvæske). Så gjennom disse prinsippene, vil endring i enhver del av kroppen komme til å påvirke resten av kroppen.

Kroppen har en evne til å reparere og opprettholde balansen av vitale funksjoner gjennom homeostasis av det indre rom. (Hvis vi kuttet oss selv vil vi få inflammasjon og reparasjon med tilknytning til en kaskade av biokjemiske endringer i blodet vårt).Osteopati har vært en av røttene til utviklingen av andre former for manuell terapi, og har vært en pioner innen helhetlig tenkning i vestlige land. I Østen har tanken på kroppen som en helhet vært grunnlaget for medisin i tusenvis av år.

Filosofi:
 

Osteopati er primært en filosofi om helse, ikke bare en rekke av manuelle teknikker anvendt på menneskekroppen.

Denne filosofien sier at en sunn kropp er i stand til å opprettholde en balanse for å fungere.

Kroppen er derfor i stand til å gjenopprette eller tilpasse seg ulike belastninger som er påført: traumatiske eller på annen måte.

Noen ganger er ikke kroppens egne ressurser tilstrekkelig for å klare å gjenvinne balansen alene. Her kan osteopati øke kroppens evne til å helbrede seg selv og hjelpe kroppen å finne tilbake til en tilstand av harmoni.

Osteopatisk medisin har utviklet en måte å diagnostisere, behandle, oppfølge og forebygge funksjonell kroppsproblematikk.

bottom of page